– ENSAM ÄR INTE STARKAST –

Ensam är inte starkast…

sitter och skriver texter till hemsidan som snart ska upp och vet att texterna ska vara korta och koncisa på webben men det finns så otroligt mkt att berätta om det projekt som Soulosofie kommer att stödja och det är helt omöjligt att plocka bort…Jag hoppas ju även att fler vill vara med och engagera sig framåt. För det går att göra skillnad, men ensam är inte starkast. Läs om fantastiska Kailesh Satyarthi

Sedan många år har min familj med mamma och hennes man i spetsen varit engagerade i en organisationsom heter BBA ( Bachpan Bachao Andola) som betyder save the childhood movement.
Organisationen grundades av KAILESH SATYARTHI, som 2014 fick Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai.

Lite bakgrund om Kailesh Satyarthi och BBA

Kailesh är en extraordinär man vars sociala samvete och engagemang har präglat hela hans liv. Det började när han som 5 åring var på väg till sin första skoldag.
Förvånat såg han en liten pojke i sin egen ålders sitta utanför skolan tillsammans med sin far putsandes skor. När Kailesh frågade sin lärare varför pojken inte var i skolan fick han svaret:

Därför han är fattig! Kailesh frågade även pojkens far som sa- Sir I have never thought of it, we are born to work!

Denna pojkes öde fastnade i i Kailesh minne och när han blev lite äldre insåg han också att de allra fattigaste inte ifrågasatte sin situation.
I Indien kan det efternamn du är född med , diktera din livsstig på grund av kastsystemet.

Som universitetsstuderande gav Kailesh upp sitt familjenamn som indikerade hans höga kast(Brahmin) och tog namnet SATYARTHI som betyder ´Seeker of Truth`´
Vid 26 års ålder gav han även upp sin lovande karriär som Ingenjör, och dedikerade sitt liv åt att försöka eliminera barnarbete och exploateringen av barn. Han började verka för alla barns rätt till skolutbildning, som är den mest effektiva vägen att ta sig ur fattigdom.

Han var tillsammans med Paul Baskar från Peace Trust ( en annan vän till familjen) bland initiativtagarna bakom Global March against Child labour (1998)

Han har många gånger riskerat sitt eget liv, blivit svårt misshandlad när han med sina medarbetare fritagit barn och ibland hela familjer från beväpnade arga fabriksägare som hållit dem som bonded labour (arbete under slavkontrakt)

Idag arbetar man på ett annat sätt med stöd av nya lagar. Man kommer helt enkelt tillsammans med poliser och ett beslut om husrannsakan och använder mer formella vägar.
Hans aktioner har lett till att över 80.000 barn blivit befriade från slavliknande arbeten samt med hjälp av internationell press på regeringen fått igenom lagar mot exploatering av barn.

BAL ASHRAM- Ett barnhem i Rajasthan

Bal Ashram är en liten oas nära byn Virat Nagar i Rajasthan vid foten av ett berg 2 timmar från Jaipur. Ashram betyder Trygg Hamn.

På Centrat bor det just nu 60 pojkar i åldrarna 6-15 år. Alla barnen har olika öden de blivit befriade ifrån- tiggeri på gatorna, arbete i fabriker eller stenbrott. Ofta har de blivit utsatta för övergrepp och deras kroppar bär ofta spår av misshandel.

På Bal Ashram rehabiliteras barnen, med hjälp av duktiga socialarbetare för att komma över sina trauman. En central person bakom allt detta är den fantastiska Sumed, Kailesh fru.
Barnen kallar henne Matha(Mamma) och älskar henne och hon älskar dem. En person med ett hjärta av guld.

När barnen kommer till barnhemmet börjar man genast söka efter deras föräldrar som i de flesta fall är förtvivlade över att deras barn är försvunna. Fattiga familjer som duperats av traffickers i tron att deras son eller dotter får en bättre tillvaro med skola och lättare arbete. Sen försvinner de bara spårlöst. Vissa barn har kidnappats och andra är övergivna av föräldrarna.

På Bal Ashram centrat finns en non-formal school där barnen får skolundervisning utifrån sina tidigare kunskaper. När de kommit upp på den nivå som de kommunala skolorna har så börjar de även på den lokala skolan.
Många barn är traumatiserade och en del av terapin är drama, sång, musik lekar och idrott. Helt enkelt ha roligt och lära sig vara barn igen.

När jag har besökt Bal Ashram slås jag av den glädje och starka överlevnadsinstinkt som dessa barn utstrålar. Deras öden är många och ibland svåra att ta in. Men barnens leenden och glada skratt säger mer än tusen ord. Här på barnhemmet har det fått en ny chans till livet, med utbildning och en trygg hamn- tack vare barnrättskämpar som Kailesh Satyarthi och hans medarbetare.

BANJARI STAMMEN:

Ett annat viktigt projekt som BBA arbetar med är att öka livskvaliteten för barnen ur Banjaristammen. Banjari är ett nomadfolk, lågt rankade på den sociala skalan. Historiskt har de försörjt sig som kringresande cirkussällskap där de underhållit på marknader. Andra har varit smeder som det försörjt sig genom att resa från ställe till ställe.

Idag har situationen förändrats för större delen av dessa människor. Man har förlorat sina gamla traditioner och kunskaper och är oerhört fattiga. De flyttar från ställe till ställe i sökandet efter arbete för att överleva.

Det är ofta hela familjer som man ser utföra dessa lägsta arbeten, utmed vägarna, bryta steg och lyfta tunga korgar. Detta kringresande liv har gjort att barnen inte accepteras i lokala skolor, och precis som deras föräldrar och generationer före, kan de varken skriva eller läsa. Detta gör att barnen blir mycket sårbara för all sorts exploatering. Faller i fel händer, tvingas tigga eller begå småbrott och kommer i konflikt med lagen. Barnen utsätts ofta för hårda och farliga jobb i dess värsta form. Utnyttjade av skrupulösa contractactors.

Organisationen BBA ledd av Kailesh och hans fru Sumed har i syfte att ge detta nomadfolk ett tryggare liv förhandlat med lokala myndigheter att i vissa byar allokera land där de får bygga sina egna enkla hyddor och söka arbete lokalt för istället för att flytta från plats till plats.

Denna stabilitet i barnens liv möjliggör att de kan börja få undervisning. Idag har Kailesh tack vare två donatorer, (varav en är min mamma och hennes man) byggt 2 stycken non-formal schools, där det undervisas ca 30 barn i åldrarna 6-14 år i vardera skola.

Skolan är enkel och primitiv men det ger hopp och framtidstro för dessa barn. De älskar sin skola och drömmer om vad de vill bli när de blir stora.

Soulosofie vill göra skillnad och kommer stödja BBA i olika projekt.
Det projekt vi nu är engagerade i och donerar 50 000 kr till är betala lärarlöner för barnen ska få en bra undervisning under året.

Vill du veta mer, själv engagera dig i BBA så hör av dig. All förbättring och förändring är en strimma hopp för dessa barn och ungdomar.

Jag och mina kära vänner när vi var och besökte en av skolorna som byggt åt ute på landsbygden åt barnen ur Banjari stammen.

Barnen i första skolan vi besökte. Vi fick den stora äran att vara med under en lektion och lyssna på deras drömmar om vad de vill blir när de blir stora.

Jag och mina kära vänner när vi var och besökte en av skolorna som byggt åt ute på landsbygden åt barnen ur Banjari stammen.
Älskar den här bilden, det är delar av min familj tillsammans med Kailesh i samband med att han mottog nobels fredpris.

Nedan är barnen från barnhemmet när Bollywood musiken dånade i högtalarna. Barnens kärlek till musik och dans lyser i ögonen.

0